Zelf iedere dag je verse sap bereiden.

In het koude jaargetijde zijn vitaminen en mineralen erg belangrijk voor ons lichaam. Ze geven ons weerstand tegen infecties, maar zorgen ook voor een sterke, gave huid.
Gelukkig is het niet moeilijk om aan voldoende vitaminen en mineralen te komen: ze zitten in ons dagelijks voedsel. Vooral groenten zijn belangrijke vitaminen- en mineralenleveranciers.
En: de natuur heeft het prima geregeld voor ons, want juist in de wintergroenten zitten de meeste vitaminen. Wist u dat kool bol staat van de vitamine C? En dat winterwortelen oranje zien van het caroteen (dat is provitamine A)? En de onvolprezen boerenkool blijkt een rijk boeket van vitaminen en mineralen te zijn.
Een gezonde voeding is dan ook gebaseerd op groente, aangevuld met fruit en volkoren graanproducten.
Helaas gaan er bij het koken vaak veel waardevolle vitaminen verloren. Het is daarom belangrijk groenten op de goede manier klaar te maken: eerst wassen of dkun schillen, dan pas snijden en kort koken in zo weinig mogelijk water.
Kies zoveel mogelijk biologisch geteelde groenten. Dit is vooral belangrijk voor groenten die niet worden (of niet hoeven te worden) geschild. Heel vaak zitten immers in of net onder de schil belangrijke hoeveelheden vitaminen en mineralen.
Een andere manier om te profiteren van de rijkdom van groenten en fruit, is het sap eruit halen en dit drinken. Wanneer je verse groenten eet, haalt je lichaam daar de verschillende voedingsstoffen uit in de vorm van sap. De vezels die overblijven, stimuleren de ingewanden om hun werk goed te doen: afvalstoffen verzamelen en uitscheiden. Bovendien helpen vezels de darmen van binnen schoon te houden en ze bevorderen de opname van vitamine D.
Dit hele spijsverteringsproces vraagt tijd en energie. Welnu, door het drinken van sappen kun je dat proces vergemakkelijken. Je hebt dan immers zelf al, door middel van je sappers of sapcentrifuge, het sap met de kostbare voedingsstoffen uit de groenten gehaald. Zo kunnen ook zwakkeren, kleine kinderen of mensen met een slechte spijsvertering, optimaal profiteren van al het goede van groente en fruit.
Maar ook wie gezond is, heeft baat bij een dagelijkse portie vitaminene en mineralen in de vorm van een glas sap.
Om het waardevolle sap uit de groenen te halen, zijn er allerlei apparaten verkrijgbaar. Zo is er de bekende sapcentrifuge. Deze laat de groenten met hoge snelheid ronddraaien, waardoor ze worden verpulverd en het sap eruit wordt geslingerd.
Eenvoudiger in gebruik en onderhoud is de zogenaamde Campion Juicer, een echte kampioen sapmaken. Deze machine maakt met een soort kauwbeweging de vezels van alle groente- en vruchtensoorten stuk en breekt zo de cellen. Daardoor komen er meer voedende bestanddelen vrij dan bij de centrifuge, en het sap is donkerder van kleur en voller van smaak.

Boerenpolka: voor 1 glas pers je 5 wortels, 5 boerenkoolbladeren en een halve appel.

Botversterker: voor 1 glas pers je 5 wortels, 4 koolbladeren, 4 takjes peterselie en een halve appel.