Ontdek zelf de kracht van de komboechazwam, een eeuwenoud levenselixer brengt nog steeds gezondheid

En wel een eeuwenlang oude zwam, genaamd Komboecha of Kargasok.
Maar er zijn nog veel andere namen voor de wereldwijd bekende zwam, zoals: Theekvas, Japanse paddestoel, Tjainie grib, Theeschimmel, Theebier, Siberische paddestoel, Russische kwal of bloem, enz.
De eerste meldingen zijn van 2000 jaar geleden, de tijd van de Han Dynastie in China., volgens overlevering afkomstig van een arts met de naam Komboe (cha = thee).
Kargasok is de naam die dit product later kreeg. Bij een bezoek van een Japanse delegatie in het dorp Kargasok, bleek dat daar veel vitale hoog bejaarden woonden. Men dronk daar van jongs af aan volop Theekvas en daar is de verspreiding weer opnieuw begonnen. In België wordt deze zwam daarom meestal Japanse paddestoel of Kargasok genoemd.
In de oorlog is de verspreiding van de zwam gestagneerd, men heeft namelijk suiker voor de bereiding nodig en dit was toen moeilijk verkrijgbaar.
De Komboecha is een gemeenschap van lagere levensvormen, een symbiose van gisten en bacteriën. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Het is geen zwam of paddestoel en het hoort ook niet bij de wieren, algen of mossen.
De Komboecha is een gladde, taaie, glibberige massa gevuld met gistcellen. De zwam groeit eerst in de breedte en dan in de dikte. De zwam, zoals we de Komboecha verder maar zullen noemen, neemt de vorm aan van de fles waarin hij verder wordt gekweekt.
Wij willen graag de Komboecha weg houden van alle wondermiddeltjes, daar bewezen is dat de mensen na het regelmatig drinken van deze drank zich beter voelen.
Komboecha kan beschouwd worden als een breed gezondheidsmiddel. Bij het opzoeken in het "Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis" leest u dat Komboecha een volksgeneesmiddel is tegen darmtraagheid, jicht, arteriosclerose, en om nier- en galstenen af te voeren.
Komboecha is niet alleen een uitstekend voedselsupplement en gezondheidsdrank, maar is door zijn ontslakkende en antiseptische werking een waardevol biologisch "all-round-middel" bij alle stofwisselingsziekten, en dit zonder ongewenste bijverschijnselen. In Rusland en in de Aziatische landen wordt deze drank van oudsher gebruikt als heildrank tegen duizend en één kwalen. Mensen die deze drank regelmatig gebruikten leefden langer en kenden minder ziekten dan anderen, dus.... een waardevol geschenk van de natuur wat onze gezondheid bevorderd.

Even op een rij....
Eén van de voornaamste taken van de Komboecha is zijn zuiverende werking.
Urineonderzoek heeft aangetoond dat de urine van proefpersonen die voor de eerste maal Komboecha gedronken hadden, sporen bevatte van zware metalen en organische giffen zoals kwik, lood, caesium en benzol, terwijl dit in de drank niet aanwezig was.
Koemboechadrank heeft invloed op het hele organisme tot in de cellen en het celmetabolisme toe.
Een wel zeer speciale eigenschap van de Komboechadrank is het vermogen om het afweermechanisme van het menselijk organisme te verhogen en zo de immuniteit tegen infectieziekten te verhogen.
De Komboechadrank is een werkzaam antibioticum, zonder de verwoestende bijwerkingen van antibiotica op de darmflora.
Tegen virussen heeft het ook een goede werking, door zijn gunstige invloed op het immuunsysteem is de Komboechadrank ook virus remmend.
Zoals gezegd is de Komboechadrank werkzaam bij allerlei ontstekingen. Snelle resultaten worden bereikt bij mond-, slijnvlies-, tong- en amandelontstekingen.
De Komboechadrank is ook goed ter behandeling van longaandoeningen, borst- en neusverkoudheden. De heildrank maakt het slijm los.

In de Komboechadrank zitten zeer veel gisten en samen met rechtsdraaiend melkzuur zijn ze zeer belangrijk voor onze darmen.
Het kan helpen bij verstoppingen, zelfs hardnekkige darmtraagheid, diaree, dysentrie, ontstekingen van dikke- en dunne darmslijnvliezen en gasvorming.
De Komboechakuur is een bloedzuiverend middel dat op allerlei lichaamsfuncties inwerkt, wat onder andere duidelijk merkbaar is aan het gezonder uitzien van de huid.
In geval van stofwisselingsziekten zoals: reuma, jicht, psoriasis, en anderen, moet de zo belangrijke darmflora gesaneerd worden. Ook hierbij helpt de Komboechakuur.
De Komboechadrank wordt ten zeerste aanbevolen als preventief middel en therapeuticum tegen jicht, reuma, artrose, artritis, aderverkalking, hoge bloeddruk, trombose en oedeem.
Ook bij vermageringskuren kan de drank nuttig zijn.
Komboechadrank helpt ook bij geestelijke prestaties, astma, zwaarlijvigheid, nicotine- en alcoholverslaving.
Zo zijn er nog vele mogelijkheden. U kunt dit allemaal lezen in het boek "Komboecha of Kargasok" van de schrijvers Frank Balis en Roos van Hoof. Beiden zijn apotheker.
De Komboecha kan duur in de reformwinkel gekocht worden, maar u kunt hem ook zelf maken.
Het vraagt ongeveer 14 dagen voordat de Komboecha op de goede smaak is.

De Komboecha heeft voor een lange en gezonde duur de volgende attributen nodig:

Benodigdheden:
- een verse komboechazwam
- een kopje bereide Komboechadrank of 10 eetlepels azijn
- 3 liter thee van 15 gram losse zwarte thee, gezet met zwart water
- ongeveer 300 gram witte huishoudsuiker, of 150 gram witte suiker + 80 gram glucose + 100 gram
   honing
- een glazen gistingbokaal met een brede opening
- een thermometer
- een neteldoek of een dun katoenen lapje
- pH-strips voor het meten van de zuurgraad

Werkwijze:
De beste vergistingstemperatuur is 23 graden Celsius.
-Doe de 15 gram theeblaadjes in ruim 3 liter zacht water en laat alles aan de kook komen.
-Laat minstens 15 minuten trekken, alvorens de blaadjes af te zeven.
-Strooi nu de suiker in de nog warme, afgezeefde thee en roer tot hij opgelost is.
-Laat alles nu afkoelen tot ongeveer 30 graden Celsius. Meten! Giet de gesuikerde thee dan in de
  gitingsbokaal.
-Giet nu het kopje Komboechadrank erbij, of de 10 eetlepels azijn. Dit is zeer belangrijk.
-Leg de moederzwam daarna voorzichtig op de vloeistof, met de gladste kant naar boven.
-Zet de bokaal op een rustig, warm en trillingsvrij plekje en sluit hem af met het gaasdoekje.
-Laat de inhoud nu 12-14 dagen rustig gisten, maar kijk wel dagelijks naar zijn gedrag.

Wanneer u het basisrecept volgt, kunt u de Komboecha makkelijk zelf maken en deze doet niets onder voor de fabrieksdrank. Eigen gemaakte Komboecha is vers en er zit zeker niets onnatuurlijks in.
De ingrediënten kunt aanschaffen bij de Natuurlijke Molen.
Wanneer u deze eenmaal heeft, kunt u onbeperkt doorgaan. De zwam kunt u iedere keer opnieuw gebruiken.

Nog wat technische uitleg:
Als bacteriën werden onder andere aangetroffen: Acetobacter xylinum, a. Xylonoides, a. Ketogenum,
A. Aceti, A. Pastoranium en Gluconobacter gluconium, vroeger Baccterium gluconium genoemd. Laatstgenoemde is, in de Komboechadrank, de voornaamste leverancier van het zeer belangrijke gluco- en glucuronzuur. Nog andere bacteriën en gisten kunnen door besmetting aanwezig zijn, maar die zijn niet eigen aan de zwam zelf. Zo vinden wij soms Acetobacter ascendens, die typisch veel azijnzuur vormt. De bacteriën van de Komboechazwam zijn zuurstofminnend (aëroob), en leven dus aan de oppervlakte van de vloeistof en vormen daar een film. Het zijn de azijnbacteriën die de suiker omzetten in cellulose, waaruit de geleiachtige, gelantineuse massa van de Koemboechazwam opgebouwd wordt.
De voornaamste vertegenwoordiger hiervan is de Acetobar xylinum, die een min of meer slijnachtig vlies vormt, bovenop de vloeistof, en daarom ook wel "slijmzuurbacterie" genoemd wordt.

De gisten zorgen, door middel van enzymen, voor het splitsen van de samengestelde suikers tot enkelvoudige suikers, die ze daarna vergisten tot alcohol en koolzuur. De azijnbacteriën zorgen voor de opbouw van het gelantineus skelet, door suikers om te zetten in cellulose. Samen met nog andere bacteriën fabriceren zij, door afbraak van ethylalcohol, allerlei organische zuren, vitamine, antibacteriële stoffen, enz. Het zuur milieu, de alcohol en het koolzuur beschermen de gemeenschap tegen infecties.
De gemeenschap, de zwam dus, beschermt zichzelf tegen vreemde micro-organismen door afscheiding van bepaalde, voor de ontwikkeling van indringers remmende of bacteriële stoffen.
De gisten vallen de toegevoegde suiker aan, splitsen deze in enkelvoudige suikers, die ze dan verteren om energie te krijgen. Als afvalproducten scheiden ze alcohol en koolzuur af.
De bacteriën daarentegen gebruiken die alcohol om, onder zuurstofopname, organische zuren, zoals rechtsdraaiend melkzuur, azijnzuur, oxaalzuur en glucoonzzur te produceren.
Vervolgens worden ook antibiotische stoffen aangemaakt.

Door zijn vitaliserende, versterkende, prikkelende, opwekkende en stimulerende werking, tonifieert de Komboechadrank het menselijk organisme opmerkelijk en zorgt voor een toename aan energie, eetlust, fitheid en weerstandsvermogen. De werking is deels te danken aan het gehalte van vitamine C, een rijkdom aan allerhande andere vitamine zorgt voor verbetering van de algehele toestand. Dit alles verklaart de werking van de Koemboecha bij depressie, apathie, concentratieverlies, moeheid en zo meer.