•     Zelf drogen van groenten, fruit en kruiden
  •     De oudste en eenvoudigste manier van conserveren
Aan het einde van de zomer, wanneer er een overvloed is aan groenten, fruit en kruiden, zou het prettig zijn als we deze overvloed zouden kunnen bewaren tot de meer donkere dagen in de winter.
Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Maar .... Drogen wordt nog niet zoveel toegepast terwijl dit toch de allerbeste, gezondste en goedkoopste manier is. Bijna alles is te drogen, inclusief vlees en vis.
En is het niet leuk om in de winter allerlei gerechten op tafel te brengen, gegarneerd met ingrediƫnten die u zelf gemaakt hebt.

Toch is het goed om bepaalde regels in acht te nemen:
  •     Gebruik altijd eerste kwaliteit, want drogen veranderd de kwaliteit niet.
  •     De vruchten moeten rijp zijn, want narijpen gebeurd niet meer.
  •     De temperatuur moet gelijkmatig zijn en zeker niet te hoog.
  •     Hoe sneller gedroogd wordt des te hoger blijft de voedingswaarde.
Door te hoge temperaturen worden chemische processen in gang gezet wat de voedingswaarde vermindert. Ook krijgt men zeer snel kleur en smaakveranderingen.
Daarentegen geven te lage temperaturen de bederfkiemen alle mogelijkheid om zich te vermeerderen.
De ideale temperaturen liggen meestal tussen de 30 en 70 graden.
Drogen in de zon is er voor ons niet bij, omdat de temperatuur niet regelmatig genoeg is, zodat de droogtijd te lang duurt. Meestal is het te vochtig en het is ook erg moeilijk om vogels en insecten bij de te drogen artikelen weg te houden. De magnetron is er ook niet voor geschikt omdat de structuur van het voedsel veranderd.

Voor het drogen is een speciaal droogtoestel op de markt wat met verschillende lagen boven elkaar is uitgevoerd (er kunnen tien lagen boven elkaar worden geplaatst). Er wordt met een elektrisch element warmte door de lagen heen geblazen. De temperatuur wordt van te voren ingesteld.
De te drogen artikelen worden ontdaan  van het vocht zodat het volume enorm verminderd en het gewicht daalt tot 20 % van het beginproduct. De vitaminen en mineralen blijven bewaard. Dus geen verdere kosten aan energie, zoals in de diepvrieskist.

Niet alle zomeroverschotten van groenten en fruit kunnen lang versgehouden worden. Sommige vruchten bederven snel. Diepvriezen is een alom verspreide bewaarmethode maar vraagt voortdurend energietoevoer om het te bewaren product te vrijwaren van bederf.
Het blancheren doet veel voedingsstoffen uitlogen, maar dit kan men gedeeltelijk tegengaan door te blancheren met de stoommethode. Diepvriezen is uitstel van bederf en het is aan te raden de aanbevolen bewaartijden niet te overschrijden, ook al lijkt alles nog dik in orde.

Steriliseren is ook terug van weggeweest, maar vergt zeer regelmatige en nauwgezette controle van de gesteriliseerde waren. En ook bij steriliseren zijn de bereidingstemperaturen dikwijls te hoog en te lang voor het vrijwaren van waardevolle voedingsstoffen.

Drogen is een oude maar nog steeds waardevolle bewaarmethode, die ook in de moderne voedinsindustrie veelvuldig wordt toegepast. Denk even aan de pakjessoep, oploskoffie, gedroogde vruchten, deegwaren, graanvlokken, gedroogde gist, gedroogde fermenten voor zuivelwaren, gedroogde vis, kruiden, thee, droge bonen en erwten, en nog veel en veel meer.
U zult al doende uiteraard nog veel ondervindingen en leuke ingevingen krijgen voor steeds meer toepassingen van het drogen als bewaarmethode.
Drogen geeft voldoening en eens de principes goed begrepen, worden de toepassingen en de variaties eindeloos. Want u kunt het zo gek niet bedenken of het kan gedroogd worden en terug tot leven gebracht worden in lekkere recepten.
Geur- en smaakstoffen komen ook op de snijvlakken. Dus hoe minder verkleinen hoe beter het aroma in tact blijft.
Drogen kan echter ook zorgen voor een nieuw aroma. Door het drogen worden smaak en aroma geconcentreerd, vooral de zoetsmaak. Gedroogde vruchten hebben hun eigen specifieke smaak. Zo leveren gedroogde in een spaghettisaus een zeer eigen smaak. Gedroogde appeltjes zijn gewoon een delicatesse, maar uiteraard anders dan verse appelen. Naar het schijnt worden gedroogde appeltjes door sommigen beter verdragen dan verse.

Gedroogde waren vragen geen toevoer van energie meer bij het bewaren.
Gedroogde waren vormen een prachtige noodvoorraad en nemen weinig plaats in. Op reis vormen ze geconcentreerde lichtgewicht voeding. Zij die met de rugzak op reis gaan juichen gedroogde voedingswaren toe. Maar ook de voorraad in de caravan kan best voornamelijk uit gedroogde waren worden samengesteld voor plaats- en gewichtsbesparing.

Men droogt de vruchten en groenten uit eigen moestuin volgens aanbod, of men wacht op een gunstige aankoopprijs, net zoals men doet bij andere manieren van conserveren.