Zelfgemaakte yoghurt is levende yoghurt

Is zelfgemaakte yoghurt een geneesmiddel? In ieder geval gaat het verhaal dat mensen in de Balkan enorm hoge leeftijden bereiken omdat ze veel yoghurt gebruiken.

Echte levende yoghurt is een bron van gezondheid voor jong en oud, is beter verteerbaar dan melk en is uiterst voedzaam. Yoghurt is tevens caloriearm en is goed voor een vermageringsdieet. Yoghurt herstelt de darmflora, verlaagt het cholesterolgehalte, verhoogt de weerstand tegen infecties en verhinderd vroegtijdige ouderdomsverschijnselen. Als u de yoghurt zelf maakt weet u ook dat hij echt natuurlijk is.

Nederlanders houden van toetjes en wat is leuker dan uw eigen yoghurt maken van volle, halfvolle, magere of soja-melk. En ..... geen toevoegingen voor het langer houdbaar houden. En..... veel goedkoper. Houdt u van vruchtenyoghurt? Doe er uw favoriete fruit bij, misschien nog wat verse muesli....

Kent u de uitspraak: "De mensen hebbe goed gegeten, maar zich slecht gevoed". Als u het zelf maakt heeft u geen toevoegingen voor kleur, smaak, houdbaarheid, antioxidanten, noem maar op. Geen dure verpakking die u toch weer weggooit. Uw eigen yoghurt is oergezond, lekker, vers, en van de allereerste kwaliteit en ..... goedkoop.
Het proces van melkzuurgisting is al vanaf de oudheid bekend. Melk gezuurde groenten spelen vanwege hun waarde voor de gezondheid bij alle volken een grote rol bij de voeding. De chinezen gebruikten het proces al 6000 jaar geleden. Dit geldt ook voor de voeding in Rusland en de Balkanlanden. Siberië is ondenkbaar zonder melkzure producten; daarbij komen de verschillende melkproducten zoals bv. kefir, yoghurt vaak aan bod.
Voor het maken van yoghurt heeft u nodig:
  • 1 liter gesteriliseerde melk
  • Ferment (=gevriesdroogde yoghurtbacteriën)
  • Een yoghurtapparaat wat de temperatuur constant houdt of een andere manier om de temperatuur constant te houden.
Los een pakje Ferment op in 1 liter warme melk en doe dit in het yoghurtapparaat, laat het vervolgens in 6-8 uur doorwerken. Plaats dan de yoghurt voor afkoeling in de koelkast en daar kan het de volgende 12 uur verder rijpen. Neem 2 à 3 eetlepels apart voor de volgende enting, zo kunt u heel lang doorgaan.De tweede en verdere verwerkingen niet langer dan 3-4 uur laten doorwerken. En heel belangrijk: Zorg voor steriele en schone materialen.